';
side-area-logo

Εδώδιμες Ίνες

και τα ωφέλη τους για τον οργανισμό
Κριτσίνια Πηγή Ευεξίας και Εδώδιμων Ινών
Image module

Οι Εδώδιμες ίνες, το μέρος του φυτικού υλικού που δεν διαλύονται από το πεπτικό μας σύστημα, αποτελούνται από  τύπους τις διαλυτές και τις αδιάλυτες ίνες. Και στις δυο περιπτώσεις, ο οργανισμός μας αποκομίζει πολλά οφέλη καταναλώνοντάς τες.

Σε αντίθεση με άλλους υδατάνθρακες, οι εδώδιμες ίνες δεν διασπώνται και δεν απορροφώνται από το πεπτικό σας σύστημα. Βρίσκονται συνήθως σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια.
Οι διαλυτές φυτικές ίνες διαλύονται στο νερό και διασπώνται στο τμήμα του εντέρου που είναι γνωστό ως το κόλον.
Οι αδιάλυτες εδώδιμες ίνες  παραμένουν άθικτες καθώς τα τρόφιμα μετακινούνται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα.

Διαλυτές φυτικές ίνες
Ελαττώνουν την απορρόφηση λίπους
Μειώνουν τη χοληστερόλη
Βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου
Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.

Αδιάλυτες φυτικές ίνες
Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.
Μειώνουν το κίνδυνο εκκολπωματικής νόσου.

Πηγές αδιάλυτων ινών:

Σιτάρι, Βρώμη, Μπιζέλια, Κόκκινα Φασόλια, Πιπεριές, Λάχανο, Σμέουρα, Σπαράγγι, Λαχανάκια Βρυξελλών.

Πηγές Διαλυτών ινών:

Βρώμη, Μαύρα φασόλια, Πράσινα φασόλια, Μπρόκολο, Γλυκοπατάτα, Αβοκάντο, Νεκταρίνι, Καρότο, Μήλο, Ξηροί καρποί,
Βατόμουρο.

Recommend
Share
Tagged in

Created by Passion4Design